På svenska från denna länk
Kansanmusiikin ja kansantanssin turvallisemman tilan periaatteet
4.1.2022
Kansanmusiikin ja kansantanssin tekijät, kokijat ja toimijat ovat moninainen joukko. Jotta kaikilla olisi mahdollisuus nauttia, tehdä ja toimia turvallisesti, on kaikkien sitoutuminen yhteisiin sääntöihin – turvallisemman tilan periaatteisiin – tärkeää. Periaatteilla varmistamme, että kaikilla on oikeus turvalliseen toimintaan.
Turvallisempi tila. Jokaisella on oikeus omaan tilaan – kunnioita toisten fyysistä ja psyykkistä koskemattomuutta – vaadi sitä myös itsellesi. Minkäänlainen syrjintä, häirintä tai epäasiallinen käytös ei ole sallittua. Häirinnän kohde määrittelee sen, onko käytös hänen mielestään loukkaavaa tai solvaavaa.
Ole luotettava. Kansanmusiikin ja kansantanssin erityispiirteenä on toiminta eri-ikäisten kanssa eri rooleissa. Tunnista oman roolisi merkitys ja ole luotettava. Omalla toiminnallasi voit varmistaa, ettei valtaa käytetä väärin.
Ole avoin ja kuuntele. Kohtaa uudet aiheet ja henkilöt ennakkoluulottomasti. Kuuntele ja ota jokainen vastaantuleva asia ja tilanne mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä.
Kunnioita toisten rajoja. Anna toisille tilaa, älä kosketa toista ilman lupaa ja kiinnitä huomiota sanavalintoihisi. Huomioi kaikkien viihtyvyys ja kohtele kaikkia yhdenvertaisesti.
Älä oleta. Kunnioita jokaisen itsemäärittelyoikeutta äläkä tee oletuksia esimerkiksi toisten sukupuolesta, taustasta tai perhesuhteista.
Puutu. Mikäli todistat häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, älä jää sivustakatsojaksi. Selvitä, onko toiminnan järjestäjä nimennyt häirintäyhdyshenkilön ja ole tarvittaessa yhteydessä häneen.
Rentoudu ja nauti. Jos rikot sääntöjä, niin älä huoli: me kaikki rikomme niitä joskus. Erehtyminen ja kysyminen on sallittua, mutta ota erheistäsi oppia. Pyydä anteeksi matalalla kynnyksellä!
Periaatteiden pohjalla on käytetty Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin, Museoviraston, Urban Apan ja Muusikkojen liiton (työversio) materiaaleja.
Toiveita alan toimijoille:
- Käsitelkää periaatteita omassa yhteisössänne. Pohtikaa, miten turvallisempi tila näkyy konkreettisesti juuri teidän toiminnassanne. Miten esimerkiksi tapahtumakävijät saavat tietoonsa periaatteet? Miten ryhmän toiminnassa puhutaan turvallisemmasta tilasta ja millaiset säännöt ohjaavat ryhmän toimintaa?
- Nimetkää yhteisölle tai tapahtumalle oma häirintäyhdyshenkilö. Hän toimii tarvittaessa epäasiallista kohtelua kohdanneen tukena.Tarvittaessa voit ottaa myös yhteyttä omaan ammattiliittoosi.
- Toiminnan tulee olla vastuullista sekä kunnioittavaa. Kansanmusiikin ja -tanssin tekijät ja kokijat ovat taustaltaan moninainen joukko. Eri kulttuurien lisäksi alan erityispiirteenä on myös toiminta eri sukupolvien kesken ja toiminta erilaisissa, muuttuvissa yhteisöissä. Kannustamme selvittämään oman tapahtuman, järjestön, oppilaitoksen tai ammattiliittojen (esim. Muusikkojen liitto, Teatteri ja mediatyöntekijät, STST) tarjoamat toimintamallit ja rakenteet.
- Prosessi turvallisemman tilan luomiseksi on jatkuva. Tarkkailkaa omaa toimintaanne säännöllisesti ja päivittäkää omia ohjeistuksianne säännöllisesti.
- Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus päivittää näitä periaatteita säännöllisesti. Palautetta voi antaa ja kysymyksiä saa esittää matalalla kynnyksellä: [email protected]
Lähteitä lisätiedon teille:
- Mitä on yhdenvertaisuus (Yhdenvertaisuusvaltuutettu): https://yhdenvertaisuus.fi/documents/5232670/5376058/Yhdenvertaisuuslakiesite-suomi/4ad18af0-d293-4ea8-bf36-9ddfcbfe6d2b/Yhdenvertaisuuslakiesite-suomi.pdf?t=1511798698000
- Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat – eettinen ohjeisto: https://www.teme.fi/wp-content/uploads/2020/10/tulostettava-versio-eettinen-ohje.pdf
- Urban Apa ry: https://urbanapa.fi/eettinen-ohjeistus/?lang=fi